Haberler
14.11.2023 11:17
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu tarafından Boğaziçi Üniversitesinde “Alternatif Gıda Kaynakları” sempozyumu gerçekleştirildi. Programın açılışını TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci ve TÜBA Asli Üyesi, TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Kazim Şahin yaptı.
Dekanımız Prof. Dr. Kazım Şahin “ülkemizin alternatif gıda stratejisi hem ülkenin kendi gıda güvenliğini sağlamalı hem de dünya gıda pazarında rekabetçi olabilmelidir. Bu kapsamda, gıda üretiminde kullanılan yöntemlerin çevre dostu ve sürdürülebilir olması, toprağın, suyun ve diğer doğal kaynakların korunmasına yönelik uygulamaların benimsenmesi, yerel ve endemik bitki türlerinin korunması ve kullanılması, genetik çeşitliliğin korunması, organik ve ekolojik tarım uygulamalarının artırılması, yeni protein kaynakları (örneğin, böcek bazlı proteinler veya bitki bazlı et alternatifleri), su yosunu gibi deniz ürünleri ve superfood olarak adlandırılan besin değeri yüksek ürünler gibi yenilikçi gıda kaynakları üzerine odaklanılması, gıda israfının azaltılması Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının artması, tarım teknolojileri ve yapay zeka uygulamalarının tarıma entegre edilmesi, alternatif gıda kaynaklarına yapılan yatırımların artırılması, çiftçilerin, üreticilerin ve tüketicilerin alternatif gıda kaynakları ve sürdürülebilir tarım yöntemleri konusunda bilinçlendirilmesi, iklim değişikliğine adaptasyon stratejilerini geliştirmeli ve uygulanması gerekir” dedi.
Prof. Dr. Şahin, yapay et konusunda ise şunları söyledi: “Geleneksel hayvancılığa kıyasla daha az su ve arazi kullanımı gerektirebilir ve sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltabilir, hayvan refahını olumlu yönde etkileyebilir, kontaminasyon ve gıda kaynaklı hastalıkların yayılmasını azaltabilir, geleneksel hayvancılık yöntemlerinin sürdürülebilir olmadığı alanlarda bir alternatif sunabilir. Ancak, geleneksel çiftçilik ve hayvancılık sektörlerini ekonomik olarak olumsuz etkileyebilir, tüketiciler tarafından "doğal olmayan" bir ürün olarak algılanabilir ve bu nedenle geniş çaplı kabul görmede zorluklar yaşayabilir, geleneksel etin sağlık yararlarını taklit edebilecek kadar besleyici olmayabilir ve uzun vadede insan sağlığı üzerindeki etkileri tam olarak anlaşılmamış olabilir, yapay etin üretim maliyetleri yüksektir, etik veya dini nedenlerle kabul edilmeyebilir.”
Diğer Haberler
Dekanımız ABD’de çeşitli temaslarda ...
29.07.2025TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ziyareti ...
04.07.2025Veteriner Hekim Saati
23.06.2025Etkin makale ve rekabetçi proje ...
23.06.202551.Dönem Mezunları Uğurlandı
18.06.2025Prof. Dr. Kazım Şahin’den Polonya’da ...
16.06.202538.Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları ...
16.06.2025İskelet ve Tahnit Sergisi
03.06.2025